Кам’янопотоківська громада

Полтавська область, Кременчуцький район

День пам'яті жертв голодомору

Дата: 22.11.2019 15:27
Кількість переглядів: 646

З малої надії-зернини
Розквітне зоря вікова.
Не згасне ім’я України,
Допоки в нас пам’ять жива!

Сьогодні, напередодні Дня пам’яті жертв Голодомору, на центральному цвинтарі села Кам’яні Потоки було людно.

Свічу пам’яті на знак пам’яті про людей, які загинули в 1932 – 1933 роках внаслідок штучного голодомору, запалили працівники установ сільської ради, учні місцевих шкіл, представники громадськості,  а також мешканці Кам’янопотоківської територіальної громади. Присутні вшанували пам’ять про загиблих від мору голодом хвилиною мовчання.

Голод 1932-1933 років виявився найжахливішою зброєю масового знищення селянства, якою скористався тоталітарний режим в Україні.

Внаслідок цього масового вбивства, за статистикою, загинуло близько 10 мільйонів українців. Тоді, навесні 1933 року, в Україні щодня помирало голодною смерттю до 25000 людей, щогодини – близько 1000, щохвилини – 17 осіб. Середня тривалість життя українців у 1933 році становила 7,3 року в чоловіків та 10,9 року в жінок.  Внаслідок голодомору в Україні не народився мільйон дітей. 11 тисяч сіл стали безлюдними.

Сьогодні нашим моральним обов’язком є забезпечення належного вшанування жертв, постраждалих від голодоморів і репресій, наголосили під час мітингу. Ми повинні докласти всіх зусиль, щоб наше майбутнє покоління завжди пам’ятало і ніколи не забувало цих страшних уроків історії, сприяти глибокому усвідомленню громадянами причин та наслідків геноциду Українського народу, з метою недопущення повторення в майбутньому масштабних проявів насильства над людьми.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь