Кам’янопотоківська громада

Полтавська область, Кременчуцький район

Обережно лід!

Дата: 21.01.2022 09:50
Кількість переглядів: 433

Обережно: лід!

Вкриті кригою водойми ваблять як дорослих, так і дітей. Перед тим, як ступити на лід, знайдіть стежку, і рухайтеся нею. Стережіться небезпечних зон – поблизу очерету чи кущів, засніжених ділянок (під снігом лід завжди тонкий) і місць, де впадають струмки. Будьте особливо обережними, спускаючись з берега: крига нещільно з’єднується із сушею, під льодом може бути повітря.

Візьміть із собою палицю, щоб перевіряти нею міцність льоду. Якщо після першого удару палицею на кризі з’являється вода, негайно повертайтеся назад. При цьому перші кроки треба робити, не відриваючи підошов від льоду. В жодному разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги.

Якщо ви на лижах, кріплення лиж відстебніть (щоб у крайньому випадку швидко їх позбутися), палиці тримайте в руках, але петлі не накидайте на кисті рук. Рюкзак краще волочіть на мотузці. Якщо ви йдете групою, відстань між вами має бути не менше 5 метрів.

Любителям підлідної риболовлі слід дотримуватися таких правил: не пробивати поруч багато лунок; не скупчуватися великими групами в одному місці; не пробивати лунки на переправах; не ловити рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега; завжди мати під рукою міцну мотузку довжиною 12 – 15 метрів; дошку або велику гілку.

Якщо ж ви провалилися під лід, широко розкиньте руки по краях пролому. Не обламуйте краї льоду, без різких рухів вибирайтеся на кригу, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги.

Вибравшись, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

Якщо ви стали свідком того, що на льоду провалилася людина, негайно сповістіть їй, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру і повзіть на них, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опинитесь і ви. Кидати пов’язані ремені, шарфи або дошки треба за 3 – 4 метри від пролому. Витягайте потерпілого на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть у сухий одяг і напоїть чаєм.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь