Кам’янопотоківська громада

Полтавська область, Кременчуцький район

9 серпня 2023 року на кладовищі в с. Чечелеве (Кучугури) відбулося перепоховання останків невідомих бійців часів Другої  світової війни.

Дата: 09.08.2023 10:38
Кількість переглядів: 99

9 серпня 2023 року на кладовищі в с. Чечелеве (Кучугури) відбулося перепоховання останків невідомих бійців часів Другої  світової війни.

Памятаємо…

Фото без опису

Пошуковим загоном «Вічно живим» разом з волонтерами  музею історії Кременчука в районі с. Стара Білецьківка в сосновому лісі були знайдені та ексгумовані останки невідомого воїна Червоної Армії.  Аналізуючи супутні при загиблому артефакти, можна припустити, що це був кулеметник. При ньому був зарядний ящик з патронними стрічками до кулемету «Максим». Він був одягнений в шинель, мав протигаз і пенал особистого розпізнавального знаку. На жаль, підписних речей при загиблому не було, тому встановити його особу неможливо.

Боєць загинув в бою 9 серпня 1941 року за Крюків-на-Дніпрі, відбиваючи атаку ворога на село Чечелеве.

Боєць, який загинув був з 1055-го стрілецького полку 297-ї стрілецької дивізії, яка була перекинута з м. Лубни в ніч на 7 серпня і до вечора 8 серпня зайняла оборону в районі с.Чечелеве.

Вранці 9 серпня німці перейшли в наступ на с.Чечелеве. Бійці 1055-го стрілецького полку відбили декілька німецьких атак, але сили були нерівні і наші частини були змушені залишити Чечелеве та відійти до переправ через Дніпро. На початку цього бою на рубежі бойового зіткнення і загинув, найдений пошуковим загоном боєць-кулеметник.

Хоча його особу встановити не вдалося , його прізвище вже викарбуване на меморіальних плитах Братської могили на кладовищі  с.Чечелеве.

Останки двох других бійців були знайдені пошуковим загоном ГО «Вічно живим» разом з волонтерами  музею історії Кременчука в районі кургану Гостра могила поблизу с.Садки.

Бойові дії в цьому районі вели частини Кременчуцької дивізії народного ополчення,  4-го містобудівного батальйону 13-ї залізодорожньої бригади і 81-го полку народного комісаріату внутрішніх справ (НКВС) по охороні залізодорожніх об’єктів проти основних сил 13-ї танкової дивізії.

Бійці загинули в бою 9 серпня 1941року стримуючи, удар танкової дивізії в напрямку Крюковського мосту через Дніпро. Один з бійців був ополченцем (одягнутий в цивільний одяг), другий – солдат (одягнутий в військову форму бійця Червоної Армії).

При ополченцю ніяких документів чи підписних речей не було. Встановити його особу неможливо. Однак, із найденого в архіві ЦАМО ( Центральний архів Міністерства оборони) повідомлення Кременчуцького воєнкома майора Мачули, можна припустити, що останки належать жителю села Кам'яні Потоки Сюді Миколі Йосиповичу.

В документі вказано, що він був похований в 100 м від кургану Гостра могила при дорозі. Приблизно там і були знайдені останки цих бійців. Зрозуміло, що такої інформації для встановлення особи загиблого недостатньо, але як припущення така версія цілком прийнятна.

Третій боєць – молодий солдат з 4-го містобудівного батальйону, загинув в тому ж бою 9 серпня 1941року. Боєць отримав важке поранення – йому відірвало ступню правої ноги. При бійцю підписаних речей не було, тому встановити його особу неможливо.

По найденій при бійцю ложці, виготовленій в Одесі для потреб Народного комісаріату шляхів сполучення, можна припустити, що цей боєць був з Одеси. В списках зниклих безвісті бійців 4-го містобудівного батальйону, дійсно є один боєць з Одеси 1919 року народження єфрейтор Оголюк Прокопій Васильович. Але цієї інформації, на жаль, не достатньо, щоб стверджувати, що це саме його останки знайдені пошуковим загоном «Вічно Живим». Боєць, що загинув залишається невідомим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь