Кам’янопотоківська громада

Полтавська область, Кременчуцький район

Як не дати ошукати себе?

Дата: 10.08.2023 08:21
Кількість переглядів: 111

В теперішньому становищі неабияк важливо розуміти важливість роботи благодійних фондів. Кожен українець як ніколи раніше відчуває свою значимість та робить все, щоб наблизити перемогу якомога раніше. Але, крім того, велика кількість громадян боїться долучатись до донатів, натрапивши на інформацію про нові схеми шахрайств, що зародились на тлі самоусвідомлення українців та активізації волонтерства та благодійності. Чимало людей не займаються благодійністю, оскільки підозрюють, що прохачі намагаються їх ошукати. Отож, що вигадують шахраї та як відрізнити благодійний збір від промислу не правопорядних громадян?

  1. Звертайте увагу на звітність

Надійні організації інформують, куди спрямовані кошти: звітність можна знайти на сайті або в соцмережах. Якщо її немає, а з сайту та офіційних джерел не дуже зрозуміло, чим займається ініціатива — це привід ще раз подумати, чи варто її підтримувати.

  1. Поцікавтесь офіційною інформацією

Некомерційні організації мають повний пакет реєстраційних документів, включно із статутом, де прописана їх діяльність. Для ґрунтовних ініціатив ці дані можна знайти в інтернеті буквально за пару кліків, так само як відгуки та реальні кейси фонду. Якщо такого немає – це привід насторожитися.

  1.  Не бійтеся ставити питання

Поставте декілька уточнюючих питань: куди підуть кошти? Чому потрібна саме така сума? Шахраї рідко працюють над деталями вигаданої історії, тому такі запити їх бентежать. А ось професійні благодійники та люди у скруті відповіді на ці питання знають і нададуть — бо вигадувати їм нічого не треба.

  1. Не давайте емоціям вбити «раціо»

Наразі шахраям дуже просто грати на емоціях та стресі. Перш ніх лізти до гаманця, спробуйте раціонально сприйняти ситуацію.

  1. Не поширюйте фейки

Якщо прохач – не є організацією та благодійний збір проводиться від імені фізичної особи, донаться лише в тих випадках, якщо збір проводить людина, яку знаєте особисто ви або люди, яким ви довіряєте. Зрозуміло, що кожен хоче допомогти, але не забувайте про пункт №4

Знаходяться й ті, хто ошукує самих волонтерів. Тут варто пам'ятати одне головне правило: надавайте перевагу післяплаті. Передплата можлива лише за умови якщо ви вже раніше працювали з постачальником і проблем не виникало.

Кіберполіція раз за разом публікує новини про викриття шахраїв, що привласнюють грошові кошти під приводом продажу авто для зсу /квадрокоптерів та інших речей для військових потреб: https://www.npu.gov.ua/news/pryvlasnyly-ponad-20-mln-hrn-pid-vyhliadom-prodazhu-avtivok-ta-kvadrokopteriv-dlia-potreb-viiskovykh-natspolitsiia-vykryla-orhanizovanu-hrupu-shakhraiv .

Пам'ятайте ці правила та донатьте на користь держави та ЗСУ, а не у гаманці шахраїв

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь