Кам’янопотоківська громада

Полтавська область, Кременчуцький район

Спалювання листя та сухої рослинності – небезпека для здоров’я людини та велика шкода довкіллю!

Дата: 08.03.2024 09:24
Кількість переглядів: 57

Спалювання листя та сухої рослинності – небезпека для здоров’я людини та велика шкода довкіллю!

Фото без опису

 

У такий складний час, в умовах воєнного стану свідомо нищити свою землю спалюючи листя та суху траву - це злочин. Такі дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань підрозділів рятувальників, військових та правоохоронних органів.

З настанням перших теплих днів люди починають господарювати на городах, подвір'ях, прилеглих територіях. Куди подіти опале листя, суху рослинність та гілля? Більшість продовжує вирішувати питання традиційним методом – спалюванням, не знаючи, які наслідки це може понести за собою. В такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти і порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров'я людей.

Люди, які палять суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Це твердження – міф. Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Під час пожежі руйнуються цілі екосистеми: згорають гнізда птахів та гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту – зайці, їжаки, плазуни, земноводні.

Шкода від спалювання листя і сухої трави дуже велика. При згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастин диму. Дим від спалювання містить найнебезпечніші отрути – ОКСИДИ АЗОТУ, СІРКИ, ФЕНОЛИ, не кажучи вже про сполуки СВИНЦЮ, РТУТІ і інших важких металів. На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я: дія диму від таких пожеж (головним чином твердих часток з діаметром до 2,5 мкм, що легко розсіюються в атмосфері) викликає цілий спектр різних захворювань, у тому числі органів дихання, серцево-судинної системи, а також ріст дитячої смертності.

Під час горіння листя та інших рослинних залишків вивільнені шкідливі хімічні сполуки знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань. Особливо важко доводиться людям, що страждають на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Як зазначають лікарі, за останнє десятиріччя зросла кількість алергіків постраждалих від виділення токсичних речовин, що містяться в димі від вогнищ.

Що ж робити з опалим листям та сухою травою?

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя та сухої трави є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів. Для прискорення процесу компостування потрібно подрібнити усі компоненти. Якщо періодично додавати свіжий ґрунт, то підвищуватиметься швидкість компостування. Також важливо періодично перемішувати компост і слідкувати, щоб він не був перезволожений. Правильно приготований компост не буде мати неприємний запах. Він перетвориться на якісне природне добриво та порадує вас гарним урожаєм!

Наведених вище аргументів цілком вистачає для того, щоб відмовитися від практики навмисного випалювання сухої трави всюди, і домагатися максимально можливого скорочення трав'яних підпалів, що відбуваються внаслідок необережного поводження з вогнем.

Тому нині практично єдиним ефективним способом боротьби із загоряннями трави є запобігання, яке вимагає злагоджених і усвідомлених дій з боку органів влади і місцевого самоврядування, сільськогосподарських і лісогосподарських організацій, а також максимальної відповідальності і обережності з боку громадян.

У зв'язку з цим Кременчуцьке районне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області закликає громадян відмовитися від практики спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків. Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, а й призводить до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров'ю людей. Не даваймо себе труїти! Не будьте байдужими як до довкілля, так і до власного здоров'я. Будьте господарями своєї рідної землі! Бережіть своє майно та природу! Не забувайте – щоразу, коли бачите спалювання листя, трави чи побутових відходів – повідомляйте відповідні служби.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь