Кам’янопотоківська громада

Полтавська область, Кременчуцький район

ЗАСМАГАЙТЕ ВІДПОВІДАЛЬНО

Дата: 15.06.2022 08:39
Кількість переглядів: 1112

Фото без опису

ЗАСМАГАЙТЕ ВІДПОВІДАЛЬНО

Багатьом людям подобається, як їхня шкіра виглядає після засмаги, але тривале перебування на сонці пов'язане з багатьма ризиками, зокрема, раком шкіри.

 «Здорової засмаги» – не існує. Навіть, використовуючи сонцезахисний крем, засмагати небезпечно. Виробництво меланіну (відповідає за пігментацію шкіри) – це спосіб тіла захистити вас від пошкодження УФ-випромінюванням. Його продукують особливі клітини шкіри – меланоцити. У кожного однакова кількість меланоцитів, проте у когось ці клітини продукують більшу кількість меланіну, наприклад, це спостерігається у людей з більш темною шкірою. Ті, хто мають світлу шкіру, ризикують отримати сонячний опік.

Ультрафіолетове (УФ) випромінювання – це форма неіонізуючого випромінювання, що випромінюється сонцем та штучними джерелами, наприклад, солярієм.

УФ-випромінювання сприяє утворенню життєво важливих поживних речовини та вітаміну D (їх також можна отримати через їжу). Надмірне опромінення може становити ризик. Сонячні опіки, передчасне старіння та рак шкіри – все це ризик довготривалого перебування на сонці.

Пам’ятайте, що рак шкіри може розвинутися у людей будь-якого типу та кольору шкіри. Тому, захист від УФ-випромінювання є важливою відповідальністю не лише влітку, але й протягом року.

Коли УФ промені проникають у шкіру, вони викликають пошкодження клітин епідермісу (верхніх шарів шкіри), зневоднюють та порушують сполучну тканину, тому шкіра поступово втрачає еластичність. Це призводить до появи зморшок, мішкуватості та в'ялості шкіри.

Деяким людям засмагати взагалі не можна, це: старші люди, алергіки, вагітні жінки та інші. У групі ризику: люди зі світлою шкірою, люди з родимками, хто в дитинстві згорав на сонці, у сім’ях, де в історії хвороби була діагностована меланома.

Засмагу можна зробити трохи безпечнішою, якщо перебувати на сонці протягом  15-20 хвилин щодня.

Якщо ви вирішили трішки позасмагати, робіть це відповідально та дотримуйтеся таких порад:

Надівайте головний убір. Для максимального захисту пересвідчіться, що ваш капелюх має обідець навколо, що затіняє обличчя, вуха та потилицю. Уникайте солом’яних шляпок з дірками, що пропускають сонячне світло. 

Захищайте очі та правильно підбирайте сонцезахисні окуляри. Сонячні окуляри зменшують шкідливий вплив сонця на очі.

Завжди використовуйте сонцезахисний крем широкого спектру з SPF 30 або вище. Управління США з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) рекомендує, що товщина нанесення крему з SPF для ефективного захисту повинна становити 2 мг/см². Тобто потрібно щонайменше 30-35 мл засобу, щоб намастити тіло дорослої людини. Також слід не забувати про шию, скроні та вуха, адже вони потребують посиленого захисту. Наносьте крем кожні 2 год.

Пийте більше рідини, щоб уникнути зневоднення організму.

Обмежуйте час перебування на сонці. Ультрафіолетове випромінювання сонця найбільш інтенсивне з 11 години ранку до 16 години вечора.

Коли сонце світить найсильніше, ви можете залишатися в тіні. Сховайтеся у затінок, таким чином, ви зменшите ризик ураження та раку шкіри.

Уникнути надмірного перебування під променями сонця допоможе індекс ультрафіолету (УФ-індекс, UV Index). Цей показник вказує на те, наскільки сильними є сонячні УФ-промені. Стежити за ним можна у додатку  «Погода»  на смартфоні.

УФ-індекс має такі показники:

1-2 – низька експозиція. Захист від сонця не потрібен.

3-5 – помірний вплив. Подумайте про захист від опіків, особливо з 11:00 до 16:00.

6-7 – висока експозиція. Захист необхідний для більшості тонів шкіри.

8-9 – дуже висока експозиція. Захист необхідний для всіх тонів шкіри.

Якщо під рукою немає смартфона чи ноутбука, користуйтеся «правилом тіні». Подивіться на свою тінь, якщо вона коротша за ваш зріст, це означає, що сонячні УФ-промені сильні. Отже, ви можете згоріти на сонці. Потрібно захистити шкіру та знайти прихисток, щоб сховатися від сонця. 

Знаючи ці правила, захищайте себе та своїх рідних від надмірного УФ-випромінювання. Це допоможе зберегти здоров’я та зменшити ризик раку шкіри.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь