Кам’янопотоківська громада

Полтавська область, Кременчуцький район

УВАГА, БОТУЛІЗМ! ЧОМУ ВЯЛЕНА АБО СУШЕНА РИБА МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНА

Дата: 10.08.2022 15:23
Кількість переглядів: 536

УВАГА, БОТУЛІЗМ!

ЧОМУ ВЯЛЕНА АБО СУШЕНА РИБА МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНА

         Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє , що в Кременчуцькому районі погіршується санітарно-епідеміологіча ситуація щодо захворюваності на ботулізм. На минулому тижні в місті Кременчуці був зафіксований   випадок захворювання на ботулізм через вживання  в’яленої  риби ( лящ не патраний) придбаного в  торгівельній мережі, постраждала 1 особа, яка на даний час знаходиться в тяжкому стані.

Звертаємо увагу всіх громадян, що ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Симптоми ботулізму:
• порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
• ураження м’язів шиї та кінцівок.

В’ялена чи сушена риба може нести небезпеку для життя, адже дуже часто стає «будинком» для розмноження токсинів:

  • така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише за кип’ятіння впродовж 10–15 хвилин;
  • може бути заражена в природних умовах, резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;
  • соління відбулось уже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
  • споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на грунті, перевезення навалом, без тари.

Аби вберегтися від небезпеки, віддавайте перевагу лише тим продуктам, у якості яких ви впевнені. Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консерв;
  • консерв домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

    Ні в якому разі не можна купувати в’ялену та копчену рибу, м’ясні, рибні, грибні та інші консерви невідомого походження, на «стихійних» ринках, інших місцях не узаконеної торгівлі!!!

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, ніж лікувати.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь