Кам’янопотоківська громада

Полтавська область, Кременчуцький район

Епідемія гепатиту А в Україні: у чому небезпека

Дата: 05.12.2023 17:25
Кількість переглядів: 57

Епідемія гепатиту А в Україні: у чому небезпека

Фото без опису

Що таке гепатит А?

 

У Вінницький області запроваджено надзвичайний стан через спалах захворюваності на гепатит А, також відомо про випадки гепатиту в інших регіонах України.

 

Симптоми гепатиту А та як передається хвороба?

 

Гепатит А, або хвороба Боткіна, – це гостра інфекційна хвороба, яка вражає внутрішні органи людини, зокрема печінку. Передається інфекція фекально-оральним шляхом. Тобто людина може захворіти під час вживання води або продуктів, що були забруднені інфікованими випорожненнями, а також під час користування забрудненими предметами побуту. Крім цього, можливе інфікування при прямому контакті з хворою людиною.

Зазвичай, хвороба протікає у легкій формі, але у групі ризику знаходяться люди, що мають супутні захворювання печінки та літні люди. Для них є загроза тяжкого перебігу хвороби.

 

Симптоми гепатиту А:

 

слабкість та різкий спад сил, лихоманка, втрата апетиту, діарея; блювота, неприємні відчуття в животі та важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі,

жовтяниця.

 

Інкубаційний період хвороби, зазвичай становить 14-28 днів, а після того, як людина перехворіла, у неї виробляється довічний імунітет. Однак після перенесеної хвороби людина має дотримуватись дієти та інших обмежень, щоб допомогти печінці відновитися.

 

Як захиститись від гепатиту А: профілактика хвороби

 

Захиститись від гепатиту А досить легко, головне правило – це особиста гігієна, особливо це стосується рук. Лікарі рекомендують мити руки теплою водою з милом, щонайменше впродовж 20 секунд. При цьому робити це необхідно кожен раз, перед приготування або прийомом їжі та після відвідування вбиральні. Крім цього, епідеміологи рекомендують вживати лише кип’ячену воду та ретельно мити овочі та фрукти перед приготуванням та вживанням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь