Кам’янопотоківська громада

Полтавська область, Кременчуцький район

Африканська чума свиней (АЧС): що треба знати та як розпізнати

Дата: 29.03.2024 13:53
Кількість переглядів: 30

Фото без опису

Африканська чума свиней (АЧС): що треба знати та як розпізнати

 

Африканська чума свиней (АЧС) - інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней.

Треба знати, що:

– африканська чума НЕ загрожує людям, хворіють лише свині;

– смертність свиней може сягати до 100%;

– вилікувати АЧС неможливо - вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням - умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу;

– у разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км під загрозою знищення!

– ознаки захворювання проявляються у свиней через 3-12 діб після зараження;

– вірус хвороби може зберігатися в: 

• у трупах свиней - до 2,5 місяців;

• у замороженому м’ясі (–20 °C) - безкінечно;

• у копченій ковбасі та м’ясопродуктах - упродовж 5 місяців і більше;

• у солонині - до року;

• у гною та ґрунті залежно від пори року: до 3 місяців;

– термічна обробка вбиває вірус (не менше години при 50 °C).

В Україні захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми. Основна причина - власники свиней ігнорують прості, проте обов’язкові правила недопущення захворювання.

Щоб ваше господарство не було інфіковане АЧС: 

• Перезувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення зі свинями. Вірус не переноситься повітрям: потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник!

• Якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте у цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус поширюється через диких кабанів. 

• Не впускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей.

• Не випускайте свиней з хліва - їх не можна вигулювати.

• Не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір. 

• Не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв. перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати. 

• Щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, - обов’язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних аналізів. 

• Пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу!

Лише дотримання перерахованих правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме поширюватися Україною. 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь