Кам’янопотоківська громада

Полтавська область, Кременчуцький район

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ ПОРЯД !!!

Дата: 13.06.2024 16:43
Кількість переглядів: 50

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ ПОРЯД !!!

У селі Ватажковому Терешківської громади на території приватного домоволодіння зафіксовано загибель однієї свині. Про це повідомили в управлінні ДСНС України у Полтавській області. Згідно зі звітом про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу виявлено ДНК вірусу «Африканська чума свиней». 

У квітні цього року від захворювання загинули 14 диких свиней комунального підприємства «Екопарк» Кобеляцької міської ради. В неблагополучних пунктах та карантинних зонах (захисту та нагляду) були запроваджені заходи, згідно з вимогами інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.

Нагадуємо, що африканська чума свиней це вірусне захворювання, яке вражає домашніх та диких свиней. Вперше захворювання виявили в 1903 р. в Африці. На сьогодні захворювання не лікується.  Це небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю. Факторами передавання збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища - корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней. Особливо небезпечними є інфіковані продукти забою, боєнські та кухонні відходи. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходяться в епізоотичному осередку. Загибель свиней при АЧС складає – майже 100 %.

       Вірус АЧС стійкий, може зберігатися при температурах: 50 С - до 7 років, 18-20 °С -18 місяців, 37 °С –до 30 днів, 50 °С – до одної години. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці - до 5 місяців, у гною - більше 3 місяців, в ґрунті - (112 діб літо-осінь, 200 діб осінь-зима).Охолодження (особливо заморожування)  консервує вірус, у морозильнику при мінус 30-60 °С лишається активним до 10 років, в охолодженому м’ясі до 15 тижнів. Така висока стійкість вірусу і сприяє його швидкому розповсюдженню на значні території.

        Власникам особистих підсобних господарств і фермерських господарств слід утримувати свиней у свинарниках і сараях без вигулу та контакту з іншими тваринами; не годувати свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами без проварки. Купуйте корми тільки промислового виробництва або проварюйте їх, при температурі не менше 80  С, впродовж 1 години;  проводьте обробку свиней і приміщень для їх утримання один раз на 10 днів проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх, мух та комарів). Постійно ведіть боротьбу з гризунами. Подвірний забій і реалізацію свинини проводити з дозволу фахівців державної ветеринарної медицини після проведення ними передзабійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м'яса, продуктів забою.  Не купуйте живих свиней в недозволених місцях торгівлі, без ветеринарних супровідних документів придбання свиней проводити з місцевості благополучної щодо інфекційних хвороб, в т.ч. і з АЧС. Суворо забороняється реалізація продуктів харчування та сировини тваринного походження у невстановлених місцях та стихійних ринках.                                                Ще раз нагадуємо - не допускайте сторонніх у своє господарство. Переведіть свиней в режим безвигульного утримання.

       Пам'ятайте, за дії (бездіяльность), які потягли за собою виникнення вогнищ африканської чуми свиней та її поширення передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь